Upozornění: Dne 13. 6. 2025 bude naše prodejna uzavřena. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vás v ostatních dnech! Upozornění: Během letních prázdnin může dojít ke změně otevírací doby. Doporučujeme před návštěvou ověřit aktuální provozní dobu.

Desatero pro správné zapálení doutníku

Kouření doutníku není jen tak. Abyste si jeho chuť mohli opravdu užít, je potřeba ho i správně zapálit. Poradíme vám, jak na to. 

  1. Doutník vyjměte z celofánu. Ideální je nechat ho v tomto obalu do chvíle samotného kouření. Chrání doutník před nepříznivými vlivy okolí, ale zároveň k němu propouští vlhkost.
  2. Zkontrolujte, zda není doutník na povrchu porušený. Může být například prasklý krycí list, nebo se odlupovat. Při kouření se potom může doutník úplně rozbalit, špatně táhnout a nebo jinak kazit kuřákův požitek.
  3. Papírový prstýnek doporučujeme sundat až ve chvíli, kdy k němu dohoří popel. Tyto papírové prstýnky jednak bývají velmi hezky graficky zpracované, a jednak vlivem tepla půjdou potom i snáze sundat. Pokud ho budete chtít sundat dříve, může dojít k poškození doutníku. Prstýnek je k němu totiž přilepen přírodním lepidlem.
  4. Pokud chcete poznat všechny chutě doutníku, můžete si k němu přivonět ještě před zapálením. Je to doutníkářský rituál. Vždy si u toho zacpěte jednu nosní dírku.
  5. Poté odstřihněte začátek doutníku, speciálním zastřihovačem, neboli katrem. Při odstřihávání buďte obezřetní, pokud zkrátíte špičku příliš, může se doutník rozpadnout. Obecně se doporučují zhruba 2 mm.
  6. Opět můžete zkusit doutník nasucho. Potáhněte a užijte si například tóny kakaa, nebo třeba i hořké čokolády.
  7. A konečně přichází ten vrcholný okamžik. Samotné zapálení.

Můžete si vybrat několik způsobů:

Zápalkami - klasické malé zápalky vám rozhodně stačit nebudou. Pro zapalování doutníků existují delší a silnější. Na začátek je dobré nechat odhořet síru, aby po ní doutník nebyl cítit.

Cedrovým dřívkem - ve většině krabiček od doutníků bývá pruh cedrového dřeva. To nalámete na delší třísky a použijete podobně jako sirky.

Zapalovačem - nikdy nepoužívejte obyčejný zapalovač, který dostanete v každé trafice. Na doutníky je nejlepší plynový tryskový zapalovač. Vyhýbejte se i olejnatým plynům či benzínu, i po nich může doutník načichnout.

  1. Doutníkem otáčejte, nedávejte ho nikdy přímo do plamene a pomalu ho žhavte. Je důležité, aby popel prohořel všude rovnoměrně. A opravdu si s tím pohrajte. Čím pomaleji zapalujete, tím lépe. I doba zapalování bude mít vliv na chuť.
  2. Nechte doutník pomalu rozhořet. Potáhnout můžete až v závěrečné fázi zapalování. Není to jako s cigaretou, které při zapalování pomáháte „roztaháváním“.
  3. Jako jste pomalu zapalovali, tak i pomalu kuřte a užívejte si chuť, dým, ale i formát doutníku. Jedno upozornění nakonec. Vždy když končíte s kouřením prémiového doutníku tak nikdy ale opravdu nikdy „netípejte“ váš doutník do popelníku. Doutník je živý přírodní produkt a správný doutníkář nechá svůj doutník tzv. Umřít. Pouze jej odložte do popelníku a on sám v klidu po pár minutách vyhasne.

Příjemný kouř

 

Dobrá rada na závěr:

Dostali jste doutník darem, ale nechystáte si ho hned zapálit a humidor nevlastníte? Poslouží i obyčejná lednice. Zabalený v ní vydrží kolem 14 dní, a pokud ho na 24 hodin dáte do mrazáku, budete mít jistotu, že v něm neúřaduje tabákový červ.

Používáme ověření věku Adulto